Kort nieuws

Aantal NFC-telefoons vertienvoudigde in 2011

Leestijd: 1 minuut

30 miljoen verkochte mobieltjes hadden in 2011 NFC-functionaliteit aan boord, zegt Berg Insight: een vertienvoudiging ten opzichte van het jaar ervoor. En de groeispurt is nog maar net begonnen: het aantal zal met 88 procent per jaar toenemen tot 700 miljoen exemplaren in 2016. In 2011 kwamen er in totaal veertig telefoons met NFC op de markt.

Van berichten over tegenvallende groei in het ecosysteem die het afgelopen jaar de kop opstaken, is daarmee volgens de analist niet veel te merken. ’Het duurt nog even voordat de belanghebbenden overeenstemming bereiken over de business-modellen voor mobiele betalingen, maar zelfs dan zijn de andere mogelijkheden zoals het lezen van tags en het pairen van devices aantrekkelijk genoeg voor mobieltjesmakers om NFC alvast te integreren in mid- en high-end toestellen‘, zegt André Malm van Berg Insight.

De cijfers zijn overigens fors lager dan wat IHS Isuppli vorig jaar becijferde. Die marktonderzoeker kwam voor 2010 al boven de vijftig miljoen NFC-telefoons uit, meer dan vijftien keer zo veel als wat Berg inschat. Als mogelijke verklaring geven de marktonderzoekers dat IHS ook het in Japan populaire Felica meetelde en handsets voor trials in Zuid-Korea, terwijl Berg alleen keek naar daadwerkelijk aan consumenten verkochte telefoons en Felica uitsloot.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content