Academica

Aantal Erasmus-beurzen gehalveerd

Leestijd: 1 minuut

De komende jaren zijn er minder Erasmus-beurzen beschikbaar voor internationale studenten. Dat zegt Nuffic. Deze Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs regelt de Erasmus-beurzen in ons land.

Met de Erasmus-toelage wil de EU de uitwisseling van studenten binnen Europa bevorderen. De kosten groeien echter sneller dan het beschikbare budget. Onder meer de Europese joint masters worden uit hetzelfde potje betaald. Verder wil de EU dat de vergoeding die Nederlandse studenten ontvangen volgend jaar omhooggaat van 150 naar 175 euro per maand. In 2013 moet dat zelfs 250 euro zijn. Het budget voor de gehele Europese Unie stijgt volgend jaar met 20 miljoen naar 270 miljoen euro. De verhoging die Nederland ontvangt, gaat volledig op aan de hogere beurzen. Volgens Nuffic komt de doelstelling van de Erasmus-beurzen in het gedrang. Deze moeten het aantal uitwisselingen tussen 2007 en 2013 verdrievoudigen. De organisatie denkt dat de vergoeding beter 150 euro kan blijven. De verhoging is volgens de organisatie niet genoeg om meer studenten over te halen in het buitenland te studeren. Het aantal Nederlandse studenten dat een dergelijke beurs aanvraagt, neemt de laatste jaren toe. In het vorige academische jaar waren het er bijna 4750.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content