Kort nieuws

‘Aanpassing WBSO nadelig voor softwareontwikkeling’

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Fiscalisten waarschuwden al dat de integratie van de RDA in de WBSO voor sommige bedrijven nadelig kan uitpakken; nu luidt Nederland ICT in het Financieele Dagblad specifiek de noodklok voor softwareprojecten. Volgens de brancheorganisatie komt ‘het meest creatieve deel’ van het ontwikkeltraject niet langer in aanmerking voor de aangepaste regeling. Daarnaast mogen de ingeschakelde programmeurs geen inhuurkrachten meer zijn maar moeten ze voortaan in loondienst zijn van de aanvrager.

De WBSO verlaagt de loonbelasting voor medewerkers in innovatieprojecten. Het voorstel van staatssecretaris Wiebes van Financiën dat nu als onderdeel van het Belastingplan 2016 in de Tweede Kamer ligt, scherpt de definitie zodanig aan dat onder meer het ontwerp en de architectuurbeschrijving er niet meer onder vallen en dat er pas sprake is van innovatie vanaf de programmeerfase. Volgens Nederland ICT zouden een heleboel gehonoreerde projecten niet meer in aanmerking komen voor de aangepaste regeling.

De aanscherping is een reactie op een uitspraak vorig jaar van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland had de engere definitie gehanteerd in een WBSO-aanvraag van de Nederlandse Spoorwegen. Het college overrulede RVO echter: het oordeelde dat zoeken naar nieuwe it-oplossingen ook onder innovatie valt. De aangescherpte definitie sluit dat nu uit.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content