Kort nieuws

Aanbesteding en certificering kilometerheffing van start

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Verkeersminister Camiel Eurlings heeft gisteren het startschot gegeven voor het kilometerheffingssysteem. Om er zeker van te zijn dat er geen vertraging optreedt, verloopt de ontwikkeling in twee trajecten. Op het hoofdspoor overlegt het ministerie met bedrijven over de certificeringseisen waaraan het systeem straks moet voldoen. In dit overleg brengt de overheid de waarborgen voor de kilometerbeprijzing in en kijken de partijen hoe de markt een goede businesscase voor de uitvoering ervan kan opstellen. Bedrijven kunnen vervolgens op basis van de eisen het systeem zelf ontwikkelen. Voertuigbezitters hebben dan de mogelijkheid om zelf te kiezen bij welk bedrijf zij het beprijzingssysteem willen afnemen.

Naast het hoofdspoor is er een zogenaamd garantiespoor. Voor deze terugvaloptie heeft Eurlings nu een aanbesteding gestart. In dit traject worden de zogeheten tijdkritische percelen ontwikkeld. Dit zijn de onderdelen die het hart van het systeem vormen en die noodzakelijk zijn voor grootschalige praktijktests van de kilometerbeprijzing in 2010.

Voor NXP is de kilometerheffing een belangrijke markt. Het bedrijf heeft de technologie in huis om de opdracht aan te nemen. Maar ook Siemens aast op het contract. Als NXP de aanbesteding wint, is het tien jaar lang verzekerd van vaste inkomsten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content