Opinie

Aan wie moeten we de centjes geven?

Henne van Heeren is directeur-eigenaar van EnablingMNT.

Leestijd: 3 minuten

Af en toe heb ik last van verminderd vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek. Als bij medisch onderzoek herhaalbaarheid nogal eens een moeilijk punt blijkt, waarom zou dat dan niet het geval zijn in andere disciplines? Veel tijd hebben hoogleraren niet om hun promovendi te begeleiden en er wordt veel op hypes ingezet. Soms lijkt het zelfs te schorten aan basiskennis. Is een wetenschapper uit de elektronicahoek echt de beste persoon om cellen te laten groeien? Verstrekkers van onderzoeksgeld lijken er weinig problemen mee te hebben.

Toch eindigt elk gesubsidieerd ontwikkelproject als een succes. Dit in tegenstelling tot de meeste industriële projecten. Die mislukken, lopen eindeloos uit of gaan als een nachtkaars uit.

Zijn professoren echt slimmer dan ingenieurs? Hebben ze een neus voor kansen en mogelijkheden waar managers alleen problemen zien? Moeten we maar veel belasting heffen bij bedrijven en dat aan de professoren geven die blijkbaar veel effectiever onderzoek doen? Dan moeten we ze natuurlijk wel kritisch volgen, anders kun je het geld net zo goed verbranden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content