Interview

Aan de top van de databergen

Pieter Edelman
Leestijd: 9 minuten

Met de combinatie van data science en process science weet TUE-hoogleraar Wil van der Aalst allerlei inzichten te genereren uit logbestanden over van alles en nog wat. Bedrijven, ziekenhuizen, publieke instellingen: iedereen kan daarvan profiteren. Met die aanpak behoort hij tot de top van zijn vakgebied. Dit voorjaar kreeg hij een beurs van vijf miljoen euro om over te stappen naar de universiteit van Aken.

Dat Wil van der Aalst een fanatiek bergbeklimmer is, lijdt geen twijfel; het gros van de foto’s in zijn werkkamer toont hem op een bergtop. Een mooiere metafoor voor zijn wetenschappelijke carrière is bijna niet denkbaar; de TUE-hoogleraar is de meest geciteerde wetenschapper buiten de VS – niet alleen van zijn vakgebied, maar in het hele ict-domein – en heeft onder meer lidmaatschappen van de KNAW, de Academia Europeae en een eredoctoraat in Hasselt. Hij is bovendien wetenschappelijk directeur van het Data Science Center (DSCE) van de TUE, een universiteitsbreed consortium waar zo’n dertig onderzoeksgroepen bij betrokken zijn. En hij heeft net een Alexander von Humboldt-beurs van vijf miljoen euro uit Duitsland gekregen om aan de RWTH Aachen University een nieuwe groep op te zetten.

Van der Aalsts vakgebied draait dan ook om een onderwerp dat momenteel volop in de belangstelling staat: data, volgens sommigen de olie van de 21e eeuw. Een extreem breed onderwerp, zo wordt al snel duidelijk: ‘Data science is alles wat zich bezighoudt met het vertalen van data in waarden. Dan kun je denken aan databases, machine learning, data mining, process mining, visualisatie of big data-algoritmes. Dat zijn allemaal dingen die binnen de informatica liggen’, somt de hoogleraar op. ‘Daarnaast zijn er natuurlijk ook hele takken van de wiskunde die zich hiermee bezighouden, zoals statistiek. Zaken als ethiek, privacy en security zijn natuurlijk ook erg belangrijk.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content