Opinie

Aan de knoppen

Wim Couwenberg
Leestijd: 3 minuten

Als softwarearchitect heb ik op twee momenten in een ontwikkeltraject toegevoegde waarde. Helemaal aan het begin en helemaal aan het eind. Dat kan ik uitleggen aan de hand van drie gebeurtenissen.

Na mijn studie pakte ik een oude hobby weer op en ging ik aan de slag bij een kleine softwareontwikkelaar. Niet veel later stapte ik over naar een middelgroot bedrijf dat software maakte die we nu CRM zouden noemen, maar die term bestond geloof ik nog niet. Ik had me er erg op verheugd: het zou mijn tweede grote programmeerproject worden in C++!

Het liep anders. Al na de eerste week bekropen me wat ongemakkelijke voorgevoelens. En terecht, zo bleek later. Ik heb tien maanden zitten debuggen; van programmeren kwam weinig terecht. Het had iets weg van coschappen lopen. Er was weliswaar slechts één patiënt, maar wel een met interessante kwalen. Toch was het een boeiende tijd en ik heb er tot op de dag van vandaag mijn voordeel mee gedaan. Krachtige code is simpele code en daar moet je voortdurend alert op blijven. Alleen dan valt een slecht design op tijd door de mand. En ik heb er een fijne neus voor bugs aan overgehouden. Bijvoorbeeld: pointerbugs behoren tot de lichtste categorie en zijn zonder uitzondering eenvoudig op te sporen en te verhelpen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content