802.11n-standaard laat op zich wachten

Reading time: 1 minute

Author:

De kans is klein dat er in november een besluit valt over de draadloze WLAN-standaard 802.11n. Michael Hurlston, vice-directeur van Broadcoms draadloze tak zei tijdens het World Broadband Forum te verwachten dat de door Intel voorgestelde standaard pas halverwege 2006 klaar is. ’Dit voorstel gaat de uiteindelijke standaard worden‘, aldus Hurlston. Sam Lucero van marktonderzoeker ABI Research is echter van mening dat het incorporeren van de standaard dankzij deze gesloten ontwikkeling nog tot ver in 2007 kan duren.

De industrie kibbelt al geruime tijd over het nieuwe 802.11n-protocol. Toen zowel het TGN Sync- als het WWISE-voorstel niet de benodigde 75 procent meerderheid kreeg bij de laatste stemming van het IEEE besloten beide partijen aan een samengevoegde versie te werken. Intel wil hier echter niet op te wachten en werkt TGN Sync met Atheros, Broadcom en Marvell op eigen houtje uit. Deze Enhanced Wireless Alliance denkt hiermee het proces in een stroomversnelling te kunnen brengen.

Een aantal fabrikanten heeft al chips in de pijplijn die zijn gebaseerd op de voorlopige versie van de standaard. Deze komen naar verwachting halverwege 2006 op de markt. Broadcom deed in 2002 hetzelfde met de 802.11g-standaard en heeft hier flink mee gescoord. De nieuwe WLAN-chips krijgen echter niet officieel het 802.11n-label.