Kort nieuws

80 uur meer voor wiskunde B

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Minister Van der Hoeven wil het aantal uur wiskunde-B-onderwijs terugschroeven naar 600 per jaar, een kleinere verlaging dan ze eerder van plan was. In het oorspronkelijk voorstel van de minister zou het aantal contacturen voor wiskunde B teruggaan van 760 naar 520. Een facultatief vak ’voortgezette wiskunde‘ (wiskunde D) zou verdieping bieden voor de geïnteresseerden.

Half januari stuurden achttien studieverenigingen die naar eigen zeggen 10 duizend studenten vertegenwoordigen een open brief naar de minister om tegen de plannen te protesteren. Zij coördineren hun actie via de website www.lievemaria.nl. Veel studenten merken aan het begin van hun universitaire opleiding dat hun wiskundige vaardigheden ernstig tekort schieten. Tijdens het debat met de Tweede Kamer op 24 januari maakte Van der Hoeven duidelijk dat ze zich deze kritiek aantrekt. Ze zette er echter de kanttekening bij dat de achteruitgang van de wiskundekennis eerder door de inhoud dan door de studiebelasting komt. Met name de kritiek dat wiskunde te veel in een context geplaatst wordt, neemt ze ter harte. Ze wil daarom dat de ’zuivere wiskunde‘ meer aandacht krijgt. Ook wil ze duidelijke afspraken maken met het hoger onderwijs over de vaardigheden die scholieren moeten bezitten. De minister zegde toe goed naar de geluiden van verschillende belanghebbenden te zullen luisteren, onder meer van ’mijn fanclub van www.lievemaria.nl‘.

De 600 uur die Van der Hoeven nu wil uittrekken is volgens haar vergelijkbaar met de situatie vóór de invoering van het profielonderwijs. Ook is het gelijk met het aantal uren wiskunde-B-onderwijs in het profiel Natuur & Gezondheid. De minister wil extra tachtig uren niet uit wiskunde D halen, omdat ze bang is voor een marginalisering van het vak, terwijl dit juist in de opstartfase verkeert. In plaats daarvan wil ze het aantal contacturen voor het nieuwe vrije-keuzevak Natuur, Leven en Techniek terugbrengen van 480 naar 400 uur.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content