Author:
Reading time: 2 minutes
Het ministerie van EZ stelt 7,9 miljoen euro beschikbaar via het Pieken in de Delta-programma voor vier R&D-projecten in Zuidoost-Nederland. Lunaris van onder meer CCM, NTS, Océ en Prodrive krijgt 2,8 miljoen. XTreme Motion van onder andere ASML, Bosch Rexroth, Philips, Prodrive en de TUE krijgt 2,5 miljoen euro. Een programma voor fluorescentie-scanningmicroscopen van onder andere CCM en Philips krijgt 1,3 miljoen euro. En het Famous-programma voor mobiele analysesystemen van onder andere DSM en Maastricht Instruments ontvangt 1,3 miljoen euro.
Het Lunaris-programma beoogt het ontwikkelen van inkjettechnologie voor het leggen van de koperen sporen op printplaten. Dat moet een aantal processtappen overbodig maken en daardoor goedkopere productie opleveren. Het Lunaris-programma werd enkele jaren geleden gestart in het kader van het Inkjet Application Center op de High Tech Campus. De totale projectkosten bedragen 6,4 miljoen euro. Eerder dit jaar kreeg het Inkjet Application Center ook al een Pieken in de Delta-subsidie van ruim een miljoen euro.
Het XTreme Motion-programma heeft een begroting van 5 miljoen euro. Dit programma richt zich op het verbeteren van lithografiemachines met hogere snelheden en 450 mm wafers.
Het Famous-programma richt zich op het ontwikkelen van mobiele analysesystemen in de gezondheidssector, bijvoorbeeld voor het snel opsporen van giftige stoffen en sporenonderzoek. De totale projectkosten bedragen hier 3 miljoen euro. Het vierde goedgekeurde project draait om het ontwikkelen van microscopietechnieken om sneller micro-organismen in vloeistoffen op te sporen en eiwitstructuren in celweefsels te detecteren. In totaal is hiervoor 2,7 miljoen euro begroot.
Naast deze vier projecten hebben twee programma‘s een positief advies gekregen van de programmacommissie. Het ministerie van EZ zal hier de komende weken een oordeel over vellen. Het gaat om Meesters in de Maakindustrie van onder andere NTS, KMWE en VDL, dat de kwaliteit in de toeleverketen van de hightechindustrie moet opschroeven, en de European Cardiovascular Campus van het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het Klinikum Aken, die samen een topcentrum voor het behandelen van hart- en vaatziektes willen openen. Deze projecten kosten respectievelijk 750 duizend en 3 miljoen euro, waarvan de subsidie goed zou zijn voor 5 ton en 1,5 miljoen euro. PE