Achtergrond

3T brengt testtijd terug van dagen naar minuten

Aschwin van de Haar is consulting engineer bij ontwerpbureau 3T uit Enschede.

Leestijd: 6 minuten

Tegenwoordig bestaan veel machines uit een complexe bundeling van elektronica, software, mechanica, actuatoren en sensoren. Het testen van zo‘n systeem is daarom een lastige klus. Hoe test je bijvoorbeeld het samenvallen van verschillende onafhankelijke events en controleer je of de machine op tijd en juist reageert? 3T ontwikkelde een kwalificatiesysteem op maat voor het testen van alle veiligheids- en regelalgoritmes in een zeer nauwkeurige mechatronische machine.

Bij 3T ontwikkelen we oplossingen voor klantgespecificeerde systemen. Hierbij gebruiken we onze in-house expertise in het ontwerp van zowel analoge als digitale elektronica en onze ervaring op het gebied van FPGA‘s, embedded software en Labview. Een van onze klanten vroeg ons een kwalificatietestomgeving te ontwikkelen. Deze moest het complete embedded systeem van een complexe mechatronische machine verifiëren. Dergelijke kostbare apparaten bevatten een groot aantal vrijheden en vragen om een zeer nauwkeurige besturing en regeling. Om beschadigingen te voorkomen, zorgen ingebouwde elektronische systemen ervoor dat de bewegingen binnen de veiligheidsmarges blijven.

De besturingselektronica van de klant bestaat uit meerdere modules, waarop FPGA‘s en microprocessoren zijn geïmplementeerd. Elke keer als er een verandering in de FPGA-code of in de software op deze besturingen wordt aangebracht, moet de module opnieuw worden getest en gekwalificeerd. Het komt vaak voor dat, nadat de laatste tests zijn uitgevoerd, er toch nog kleine wijzigingen in het ontwerp worden aangebracht of dat de FPGA-code wordt uitgebreid. Allemaal aanpassingen waardoor het systeem opnieuw langs de kwalificatieafdeling moet.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content