Technieuws

3D-printer ingezet voor bionische organen

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Princeton-onderzoekers zijn erin geslaagd om met een 3D-printer een orgaan te maken met ingebouwde elektronica – met de kanttekening dat zowel de biologische als de elektronische component erg simpel van aard zijn: een oorschelp(vorm) van kraakbeen met een ingebouwde metalen antenne. Het werk, gepubliceerd in Nano Letters, toont echter aan dat het mogelijk is om tissue engineering aan te vullen met elektronica en daarmee biologische functionaliteit te vervangen door elektronische.

De onderzoekers gebruikten een 3D-printer om een kraakbeencellen en een ondersteunende hydrogel in de vorm van een oorschelp te printen – een veelgebruikte aanpak binnen tissue engineering. De cellen groeien gedurende een periode van enkele weken uit en vervangen het ondersteunende materiaal langzaam door kraakbeenweefsel. De onderzoekers voegden hier nog een derde component aan toe: zilveren nanodeeltjes, voorzien van een geleidend polymeer. Hiermee vormden ze een antenne die aangesloten kan worden op twee draadjes aan de basis.

Het idee van de exercitie is dat de antenne via de draadjes aangesloten zou kunnen worden op de gehoorzenuw, net zoals dat nu gebeurt met cochleaire implantaten. Een extern gehoorapparaat kan via RF-golven signalen doorgeven. Dat opent de deur naar het gebruik van elektronica om de functionaliteit te vervangen en misschien wel te verbeteren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content