3 miljoen voor slimmer rioolbeheer


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Het nieuwe onderzoeksprogramma Technologie-innovatie voor Sterkte- en Conditiemeting van Afvalwaterleidingen (Tisca) stimuleert de ontwikkeling van technieken om de toestand van het Nederlandse rioleringsnetwerk beter in kaart te brengen. Dit moet leiden tot een flinke kostenbesparing voor het beheer van riolen en persleidingen. Het programma is een initiatief van technologiestichting STW, Stichting Rioned, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Stowa) en het Kennisprogramma Urban Drainage. Zij investeren gezamenlijk drie miljoen euro in het onderzoek.

In de Nederlandse bodem ligt voor zo’n honderd miljard euro aan riolering. Het renoveren of vervangen van riolen en persleidingen kost jaarlijks ongeveer anderhalf miljard euro. Die kosten zouden flink omlaag kunnen als beheerders nauwkeuriger kunnen vaststellen wanneer een afvalwaterleiding onderhoud nodig heeft. Nu vervangen of renoveren ze de leidingen vaak nog op basis van leeftijd en een globale inspectie met camera’s. Daardoor is het onderhoud niet altijd op tijd, of juist te vroeg.

De beheerders van de afvalwaterinfrastructuur hebben grote behoefte aan betere technieken om de toestand van leidingen nauwkeurig te meten en te modelleren. Ze krijgen daarmee een beter inzicht in de optimale gebruiksduur van het riool, en kunnen dan tegen lagere kosten gerichter onderhoud uitvoeren. Het Tisca-programma roept wetenschappers op om technieken te ontwikkelen die daarbij helpen. Tot 2 juni kunnen zij onderzoeksvoorstellen indienen bij STW.

Tisca richt zich onder meer op de ontwikkeling van nieuwe meetinstrumenten, zoals high-end optica, laserscanners en akoestische apparatuur. Ook voor robottechnologie staat het programma open. Een ander onderzoekspoor is het verbeteren van computermodellen voor de gebruiksduur van riolen. Dergelijke modellen moeten inzichtelijk maken hoe de technische staat van riolen afhangt van omgevingsfactoren, zoals ruimtelijke ontwikkelingen en bodemsanering. Daarnaast moet het onderzoek boven water halen in hoeverre rioolbeheerders aansprakelijk zijn voor het falen van de riolering zodra zij meer technische kennis daarover in huis hebben.