Kort nieuws

25 duizend euro voor Ideals-spin-off

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Technologiestichting STW heeft een Valorisation Grant van 25 duizend euro toegekend aan UT-aio Gürcan Gülesir voor zijn softwaredocumentatiegereedschappen. Gülesir ontwikkelde dit Visualwise-pakket in het kader van het Esi-project Ideals en heeft een bedrijf genaamd Bloomwise op poten gezet om dit naar de markt te brengen.

Visualwise bestaat uit drie componenten om de ontwerpen van softwareonderdelen met elkaar in overeenstemming te brengen en de documentatie consistent te maken met de daadwerkelijke code. De documentatie gaat in dit geval niet uit van in tekst beschreven specs, maar van UML-achtige blokkendiagrammen. De huidige praktijk van softwaredocumentatie is vaak te informeel, betoogde Gülesir onlangs op het eindsymposium van het Ideals-programma. Deze bestaat vaak uit tekstdocumenten of blokdiagrammen zonder formele syntax. De koppeling tussen specificatie en daadwerkelijke software ontbreekt. Een verandering in de software betekent bijvoorbeeld dat de documentatie niet meer up-to-date is.

In Gülesirs scenario gebruikt een softwareontwikkelaar het grafische gereedschap Visual om een gedetailleerd ontwerp te maken. De Checkdesign-tool controleert vervolgens of alle documentatie die met de betreffende functionaliteit te maken heeft, met elkaar in overeenstemming is. Als dit in orde is, kunnen de softwarearchitect en de systeemengineer het document beoordelen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content