Nieuws

24-koppig monster uit Oss lust big data rauw

Nieke Roos
Leestijd: 8 minuten

Met zijn nieuwe Medusa-module volgt ACQ Inducom uit Oss de trends in embedded computers op de voet: het gekozen VPX-formaat weerspiegelt de verschuiving die daar gaande is van parallelle naar seriële verbindingen en de gebruikte 24-core Freescale-processor is het snelste van het snelste dat momenteel beschikbaar is in die markt. Als klap op de vuurpijl zit er een FPGA in die volledig door de gebruiker te programmeren is.

Medusa is een Griekse mythologische figuur wier weelderige haardos voor straf veranderde in een nest kronkelende slangen. Het is ook de naam van de nieuwste 3U OpenVPX-enkelbordcomputer ontwikkeld door ACQ Inducom uit Oss. Hardwarehart van de VPX3424, zoals het officiële typenummer luidt, is het QorIQ-vlaggenschip van Freescale, de T4240. Deze systeemchip telt twaalf PowerPC-gebaseerde E6500-cores, die elk twee threads kunnen draaien op maximaal 1,8 GHz. Daarmee is de Osse module in feite een 24-koppig monster, een moderne Medusa.

De T4240 heeft op een en dezelfde printplaat gezelschap van drie geheugencontrollers, die maximaal 12 GB DDR3-Ram met foutcorrectie kunnen aansturen. De niet-vluchtige opslag bestaat uit 2 Mb FRam, 256 MB flash en tot 64 GB EMMC. Daarnaast bevat het bord twee FPGA‘s: een kleine voor logging en interne monitoring van temperatuur, stroom en spanning en een grote die de gebruiker kan programmeren om specialistische taken op zich te nemen of applicatiespecifieke interfaces te verzorgen, eventueel door er extern ingekocht IP op te zetten. Deze laatste communiceert over een vierbaans PCI Express-snelweg met de T4240 en is voor de buitenwereld toegankelijk via maximaal 38 GPIO-pinnen op de P2-connector van de module.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content