2011 succesjaar voor halfgeleidermachines


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Dit jaar zal het op één na beste jaar worden voor de halfgeleidermachinemarkt. Dat verwacht Semi. 2000 blijft voorlopig nog het recordjaar. Voor 2011 rekent de brancheorganisatie op een omzet van 44,3 miljard dollar. Dat zou een stijging betekenen van 12 procent in vergelijking met 2010. Vorig jaar groeide de markt ook al stevig, met 148 procent.

Hoewel de vooruitzichten positief zijn, bestaat er een kans dat er een lichte terugval in de verkoop komt omdat afnemers hun bestellingen tijdelijk uitstellen vanwege de wereldwijde financiële onzekerheid, aldus Semi. Omdat ook de IC-markt wat zwakte vertoont, hebben foundry‘s zoals TSMC en UMC hun uitgaven teruggeschroefd. Ondanks dat blijft Taiwan de grootste afzetmarkt, op de voet gevolgd door Noord-Amerika.

Het grootste segment in dollars is apparatuur voor waferverwerking. Die tak groeit in 2011 met 19 procent naar 35,1 miljard dollar. Andere sectoren maken juist een krimp door zoals de branche van testsystemen. Ook machines voor assemblage en verpakking vinden minder gretig aftrek. Die bedrijfstak zakt met 18 procent naar 3,2 miljard dollar.