2 miljoen voor medische TUE-spin-off-spin-off

Author:

Reading time: 1 minute

Holland Venture en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij investeren samen twee miljoen euro in Ventinova, een spin-off van het Eindhovense Dolphys Medical, dat op zijn beurt weer een spin-off is van de TUE. Ventinova is de fabrikant van de Ventrain, een puur pneumatisch device voor tijdelijke beademing van patiënten in noodsituaties. De investering wil het bedrijfje gebruiken voor de internationale uitrol en om de Ventrain door te ontwikkelen voor langdurige procedures.

De Ventrain is bedoeld voor patiënten met een acuut ademhalingsprobleem, bijvoorbeeld een verstikking of een allergische reactie. Als het niet meer lukt om via de mond te beademen, kan een hulpverlener via een sneetje in de hals een katheter direct in de luchtpijp steken. Dolphys ontwikkelde hiervoor een katheter gebaseerd op een naald die in een keer in de luchtpijp geprikt kan worden. Door de smalle diameter van (2 mm) is hierbij actieve beademing nodig.

De Ventrain wordt tussen de zuurstofvoorziening en de katheter geplaatst en bevat twee luchtuitlaten waarmee de hulpverlener de zuurstofstroom kan regelen: door het ene gat met een vinger af te dekken, wordt zuurstof de longen in geblazen, door hem open te laten vloeit het weer de longen uit. Eventueel kan het andere gat ook worden opengemaakt, waardoor de luchtstroom een onderdruk creëert die de longen actief leegt, een unieke eigenschap van het device.

De Ventrain is samen met het UMC Maastricht ontwikkeld en op het moment verkrijgbaar in 23 landen over de hele wereld. Voor introductie op de Amerikaanse markt is nog FDA-goedkeuring nodig.