Kort nieuws

2 miljoen subsidie voor betere CMos-beeldsensoren

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Grass Valley uit Breda, Philips Healthcare, de TU Delft en Fom-instituut Nikhef krijgen 2 miljoen euro subsidie van Senternovem voor Hidralon, een Europees onderzoeksprogramma naar CMos-beeldsensoren. Hidralon is een Catrene-project met zestien partners uit Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Israël en Nederland. Binnen Nederland is het project goed voor 15,3 miljoen euro over drie jaar, waarvan 5,4 miljoen in de eerste fase. Naast de 2 miljoen subsidie leggen de partners zelf 3,4 miljoen euro in.

Doel van Hidralon is om bestaande CMos-beeldopnemers te verbeteren tot boven het prestatieniveau van CCD‘s. De beoogde toepassingen lopen uiteen van de entertainment- en broadcasting-sector tot de auto-industrie en medische röntgenapparatuur.

Nikhef zal binnen het project samenwerken met Philips om zijn hybride detectoren voor astronomische waarnemingen geschikt te maken voor röntgenbeelden. Het instituut werkt al enkele jaren aan deze detectoren, samen met Cern in Geneve. Een beeldsensor wordt daarbij op een chip bevestigd, waarop voor elke pixel een signaalverwerkende schakeling is aangebracht met honderden transistoren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content