Kort nieuws

1600 kilometer op een accu rijden (update)

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het Amerikaanse bedrijf Alcoa en het Israëlische bedrijf Phinergy claimen de actieradius van elektrische auto’s met 1600 kilometer te kunnen verlengen. Hun geheim is de aluminium-lucht-accu, die pas wordt aangesproken wanneer de reguliere lithiumionbatterij leeg is. Eigenaren hoeven zich daardoor nooit meer zorgen te maken om vroegtijdig stil te vallen, zeggen Alcoa en Phinergy.

Een aluminium-lucht-accu genereert energie uit de chemische reactie van aluminium met zuurstof uit de lucht: in essentie bestaat hij uit aluminium platen die mogen ‘roesten’ om energie te leveren. Hij is daarom niet oplaadbaar, maar wel makkelijk te verwisselen. Omdat de honderd kilo zware accu alleen bij langere ritten in actie hoeft te komen, dient hij bij gemiddeld gebruik ongeveer een keer per jaar te worden vervangen, schatten Alcoa en Phinergy. Daarnaast moet er af en toe wat leidingwater worden bijgetankt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content