Kort nieuws

150 miljoen euro voor negen moleculaire-geneeskunde-projecten

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Center for Translational Molecular Medicine (CCTM) op de Hightech Campus heeft negen projecten gehonoreerd op het gebied van kanker, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen. In totaal is daar 150 miljoen euro mee gemoeid, opgehoest door de aangesloten bedrijven, universiteiten en instellingen. Het is de eerste ronde voor het publiek-private samenwerkingsverband.

Het CTMM werd in oktober 2006 opgericht met een financiële injectie van 150 miljoen euro uit de aardgasgelden. De aangesloten bedrijven legden zelf ook nog eens 150 miljoen euro op tafel. Het samenwerkingsverband richt zich op moleculaire geneeskunde. Dat streeft ernaar diagnostiek en behandeling te baseren op de moleculaire basis van een ziekte. Hier komen doorgaans verschillende disciplines bij kijken vanuit wetenschap en techniek. Het CTMM moet de samenwerking katalyseren.

Voor de negen gehonoreerde projecten heeft Philips vanuit de industrie de dikste vinger in de pap. Het bedrijf speelt een rol in zes van de negen projecten. Echt verrassend is dat niet. Philips is een van de kartrekkers van het CTMM. Organon, nu onderdeel van Schering-Plough, zit in vier projecten. In totaal zijn bij de negen projecten 49 bedrijven en instellingen betrokken. Vanuit academische hoek doen achttien partners mee. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht doet in zes projecten mee, de universitaire ziekenhuizen in Amsterdam, Maastricht, Rotterdam en Leiden zitten in vijf projecten. De TUE doet mee aan vier projecten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content