Opinie

113 red die energie

Joost Backus
Leestijd: 3 minuten

Als ik zie wat we tegenwoordig overal totaal overbodig aan energie verkwisten, dan schrik ik me een hoedje. Velen schijnt het echter niks te doen. Lampen die altijd aan zijn in museumtoiletten in een kelder waar nauwelijks een bezoeker komt. De matrassenoutlet die zijn naam ook ‘s avonds duidelijk wil uitdragen en welgeteld 24 halogeenbuitenspots, van ik schat wel zo‘n vijfhonderd watt per stuk, gaten in de nacht laat branden. Moet dat nou, vraag ik me af. Ledlampen worden nu echt een optie. Ze worden iedere dag goedkoper en het dodelijk witte licht is tegenwoordig gelukkig wat meer ’mellow‘.

Triest was die keer dat ik op een congresje was over nota bene groene onderwerpen – cradle to cradle, cyclisch hergebruik van materialen, eco-gedoe. Om licht en geluid te verzorgen, hadden de goedbedoelers een willekeurig AV-clubje ingehuurd dat doodleuk op de proppen kwam met een stal enorme theaterspots die zelfs de hele rij belangrijke heren op de kleine bühne aan het zweten kreeg met de afgestraalde warmte. Zelfs de mensen die zich laten voorstaan op hun eco-denken gaan daarbij dus vet de mist in. Onnadenkendheid of missen ze een knopje in hun hoofd? Wat was er makkelijker geweest dan in de offerteaanvraag even een eco-zinnetje opnemen dat het energieverbuik een belangrijk criterium is voor het gunnen van de opdracht? Klaar is Kees. Weer een stapje gezet naar een energiezuinigere wereld. Maar soms struikelt het toch nog.

Natuurlijk zijn er verstokte theatertechnici die ledlicht niet mooi vinden of te hard. Waarschijnlijk hetzelfde slag professionals dat kan horen of een audio-installatie volzilveren kabels gebruikt in plaats van koperen. Die groep zou ik willen zeggen: kijk eens op de site van good old Arri. Deze film- en lichtspecialist heeft een heel scala aan uiterst professionele grote ledspots. Het kan dus wel, maar het gaat weer om het knopje in het hoofd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content