112-bellende auto vanaf 2018 verplicht


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Het Europees Parlement heeft ook ingestemd met de verplichte invoering van ecall in 2018. Daarmee valt het laatste puzzelstukje in de wetgevingsprocedure op zijn plaats; eerder stemden de lidstaten, de Europese Commissie en de verantwoordelijke commissie binnen het EP al in met de plannen. Dankzij de ‘ja’-stem van het EP moeten vanaf het voorjaar van 2018 alle nieuwe personenauto’s en lichte bedrijfswagens in Europa voorzien zijn van de mogelijkheid om zelf het noodnummer te bellen bij een ongeluk.

Voor het EP was het met name belangrijk dat de privacy gewaarborgd zou zijn. Het systeem mag daarom alleen het type auto en brandstof, de tijd en locatie, en het aantal passagiers doorbellen. Het ecall-systeem mag wel onderdeel zijn van een dienstenpakket van de autofabrikant. Die mag de gegevens echter niet doorspelen aan derden. Ook moet het mogelijk zijn om deze gegevens te vernietigen.

Het EP heeft ook alvast aan de Europese Commissie de opdracht gegeven om in de drie jaar na de invoering van ecall te kijken of het systeem ook wenselijk is voor andere voertuigen zoals bussen en vrachtwagens.