Kort nieuws

100 miljoen voor hightechsector, 180 miljoen voor kenniswerkers

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Het Nederlandse kabinet pompt honderd miljoen euro extra in onderzoek naar automotivetechnologie, embedded systemen en nano-elektronica. Het geld is bedoeld om R&D-projecten van minimaal twintig miljoen euro op te tuigen. De overheid betaalt daaraan 35 tot 50 procent mee, met een maximum van 25 miljoen. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moeten geïnteresseerde bedrijven voldoen aan een ’crisiscriterium‘, maar daarover staan geen details in de brief van ministers Plasterk (OCW) en Van der Hoeven (EZ) aan de Tweede Kamer.

De aangewezen doelgebieden komen grofweg overeen met de gecombineerde scope van innovatieprogramma‘s High-Tech Automotive Systems en Point-One, die de brief overigens niet met name noemt. Ook doelgebied mechatronica, sinds de aansluiting van het Programme for High-Tech Systems eveneens een speerpunt van Point-One, blijft onvermeld. Een woordvoerder van Point-One laat echter weten geen reden te hebben om aan te nemen dat mechatronisch onderzoek is uitgesloten van het extraatje.

De investering in de hightechsector maakt deel uit van een pakket maatregelen om bedrijven met een sterke R&D-basis uit de wind te houden tijdens de huidige economische neergang. Om Nederland een zo sterk mogelijke uitgangspositie te geven als de recessie voorbij is, stelt het kabinet in totaal 280 miljoen euro beschikbaar, verdeeld over 2009 en 2010. Daarnaast haalt het onder meer Fes-gelden naar voren en verruimt het de WBSO.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content